Странице

Apr 23, 2014

Urmašice


Danas ću sa vama podeliti recept za urmašice. Kolač koji brzo nestane sa stola, lako se pravi i ne zahteva neko preveliko umeće.

Sastojci:

Za kolač

- 250 grama margarina
- 50 grama putera
- 1 kiselo mleko
- 2 žumanca
- 1 1/2 šolja mekog brašna
- 1 1/2 šolja oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo (pomešati ga sa brašnom)

Za sirup

- 7 dl vode
- 700 grama šećera
- 2 vanilin šećera
- limun

Na blagoj vatri rastopite margarin i puter, skinite sa vatre i mutite da se prohladi i stegne, ne previše, treba da ostane tečno. Zatim dodajte kiselo mleko oceđeno kroz cediljku, pa dva žumanca, na kraju dodajte brašno. Kada više ne budete mogli da mešate varjačom sjedinite testo rukom. Ja sve to radim u šerpi u kojoj sam rastopila margarin i puter, da imam što manje sudova za pranje. Testo formirajte u kuglice, utisnite ga na rende sa sitnom šarom i stavite u nepodmazan pleh. Pecite na 220 stepeni nekih 15 do 20 minuta.

Dok se urmašice peku, skuvajte sirup, vodu i šećer do vrenja, skinite sa vatre pa dodajte sok od limuna i vanilin šećer.

Pečene urmašice ostavite par minuta da se ohlade pa ih lagano prelijte sirupom, možete kutlačom ili kašikom, jednu po jednu, a ostatak sirupa sipajte lagano uz ivicu pleha. Prekrijte ih folijom i ostavite da se hlade i upiju sirup.



Prijatno!


4 comments:

  1. Izgleda njami..trebalo bi probat.
    Lp, Martina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlične su, lako se prave, probaj pa javi!!! Pozz Ivana

      Delete
  2. Volim urmašice i posnu varijantu, brdarice :)
    Samo retko to pravim.

    ReplyDelete
  3. Nisam probala posne, verujem da su jednako dobre! Ni ja ih ne pravim često, ali sada su planule samo tako. Pozdrav

    ReplyDelete

Hvala na odvojenom vremenu i komentarima!